ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ   IN  VITRO


                                      Εξετασεις στο εργαστηριο
                      απο το αιμα του ασθενους.
                     ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ  RIA   

Απο το 1960 και μετα,αρχισε η χρησιμοποιηση των ραδιοϊσοτοπων και ιδιαιτερα του Ι125,σαν ιχνηθετη (tracer),στις in Vitro ραδιοανοσοβιολογικες εξετασεις,για τον προσδιορισμο ορμονων και αλλων ουσιων,στο αιμα.
Η μεθοδος
RIA (Radio-immuno-Assay) θεωρειται η πιο ακριβης μεθοδος μετρησεως.
Τιμηθηκε με το
βραβειο Νομπελ Ιατρικης.
Η συγχρονη βιοτεχνολογια των μονοκλωνικων αντισωματων διευρυνε ακομη περισσοτερο τις δυνατοτητες της μεθοδου,το ευρος των προσδιοριζομενων ουσιων και την ακριβεια των αποτελεσματων.
Η αρχη της μεθοδου βασιζεται στον ανταγωνισμο μιας αγνωστης ποσοτητας της Χ ουσιας,με μια γνωστη ποσοτητα της ιδιας χ ουσιας επισημασμενης με ραδιοϊσοτοπο Ι125,για τη δεσμευση συγκεκριμενων θεσεων των ειδικων αντισωματων της ουσιας αυτης.
Βασει αυτης της αρχης και με ειδικο τροπο επεξεργασιας στο
Πυρηνικο Εργαστηριο,μετρωνται σε ειδικο μηχανημα γ-counter,οι κρουσεις των γνωστων και αγνωστων δειγματων της ουσιας και με βαση την καμπυλη των προτυπων διαλυματων προσδιοριζεται με ακριβεια η τιμη της αγνωστης ουσιας.
Η ακριβεια της μεθοδου αυτης,την κατεστησε προτυπο αναφορας και αντικατεστησε στην πραξη αλλες παλαιοτερες εξετασεις για την μελετη της λειτουργιας του θυρεοειδους.Η μεθοδος εχει επεκταθει και σε αλλες ουσιες εκτος των ορμονων του θυρεοειδους.
Καθε εργαστηριο εχει τις δικες του φυσιολογικες τιμες.
 
 1. T3  Τριϊωδοθυρονινη
              
Τ3 Τριϊωδοθυρονινη (ολικη)

ΕΚΚΡΙΣΙΣ: Η Τ3 εκκρινεται απο τον θυρεοειδη αδενα,κατοπιν διεγερσεως του απο την TSH. Για τον σχηματισμο της συνδεεται ενα μοριο διϊωδοτυροσινης και ενα μοριο μονοϊωδοτυροσινης.Το μεγαλυτερο μερος της Τ3 σχηματιζεται απο την περιφερικη αποϊωδιωση της Τ4.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Η Τ3 οπως και η Τ4 κυκλοφορει στο αιμα ελευθερη ή συνδεδεμενη με την ΤΒG(Thyroxine Binding Globulin).
Η ελευθερη Τ3 ανερχεται στο 1:300 της δεσμευμενης.
Βιολογικως δραστικη ειναι η ελευθερη Τ3.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ: Ο μεταβολισμος των θυρεοειδικων ορμονων γινεται στο ηπαρ,οπου τα μεταβολικα προϊοντα τους αποβαλλονται δια της χολης ακολουθωντας τον ηπατοεντερικο κυκλο.
Μονο το 10-15% αποβαλλεται δια των κοπρανων.Ο χρονος ημισειας ζωης της Τ3 ειναι 1,5- 3 ημερες.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ: Επι της καταναλωσεως του Οξυγονου,της σωματικης αυξησης,της ωριμανσης ορισμενων οργανων,της αναπτυξης και λειτουργιας του Κεντρικου Νευρικου Συστηματος.Δρα επι του μεταβολισμου των λευκωματων,λιπων και υδατανθρακων.
ΜΕΤΡΗΣΗ: Μεθοδος RIA
ΑΥΞΗΣΗ: Σε Υπερθυρεοειδισμο,Διαχυτη Τοξικη Βρογχοκηλη,Τοξικο Αδενωμα,Αυτονομη αυξηση της Τ3(Τ3 Τοξικωση).
ΕΛΛΑΤΩΣΗ: Υποθυρεοειδισμος,πρωτοπαθης,δευτεροπαθης.Μετα θυρεοειδεκτομη.


 2. T4   Τετραϊωδοθυρονινη         
Τ4 Θυροξινη (ολικη)
ΕΚΚΡΙΣΙΣ: Η Τ4 συντιθεται στον θυρεοειδη απο δυο μορια διιωδοτυροσυνης και εκκρινεται απο τον αδενα κατοπιν διεγερσεως του απο την TSH.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Η Τ4 κυκλοφορει στο αιμα ελευθερη ή συνδεδεμενη με την TBG.Σε ελευθερη (δραστικη μορφη) βρισκεται μονο το 1:2500 του ολικου ποσου της Τ4.
99,97% συνδεδεμενη,μονο 0,03% ελευθερη
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ:Γινεται στο ηπαρ.Ακολουθει τον ηπατοεντερικο κυκλο.
Ο χρονος ημισειας ζωης της Τ4 ειναι 6-8 ημερες.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ:Ομοια με της Τ3.Η Τ3 ομως δρα εντονοτερα και ταχυτερα.
Η διαρκεια της δρασεως ομως καθως και το ποσο
της ορμονης ειναι μικροτερα.
ΜΕΤΡΗΣΗ:RIA Η μετρηση της Τ4 βασιζεται στον ανταγωνισμο της Τ4 επισημασμενης με 125Ι και της Τ4 που περιεχεται στα
προς μετρηση δειγματα.Με τη μεθοδο RIA-T4 μετραμε
την ολικη θυροξινη του ορου.
ΑΥΞΗΣΗ :Υπερθυρεοειδισμος.Διαχυτος τοξικη βρογχοκηλη(Νοσος Basdow).Τοξικο αδενωμα
ΕΛΛΑΤΩΣΗ: Υποθυρεοειδισμος,πρωτοπαθης ή δευτεροπαθης

FT3 (Free T3) Ελευθερη Τ3 ,FT4(Free T4) Ελευθερη Τ4.
Με την μεθοδο RIA μετραμε και τα ελευθερα κλασματα των ορμονων Τ3 και Τ4,τα μη συνδεδεμενα με την TBG.Ειναι τα δραστικα κλασματα των ορμονων.Η μετρηση της FT3 και της FT4 προτιμαται ιδιαιτερα για τις εγκυους,τις γυναικες που κανουν χρηση αντισυλληπτικων,σε περιπτωσεις με αυξημενη ή ελλατωμενη TBG κλπ.
Η μετρηση των ελευθερων κλασματων FT3,FT4 ειναι πολυ αξιοπιστη για την εκτιμηση της Θυρεοειδικης λειτουργιας και τεινει να αντικαταστησει την μετρηση των ολικων ορμονων Τ3 και Τ4
,ειδικα σε εγκυους,χρονιους ασθενεις και οσους κανουν χρηση φαρμακων.

 3. TSH  Θυρεοειδοτροπος Ορμονη

ΕΚΚΡΙΣΗ :Η TSH του ανθρωπου ειναι γλυκοπρωτεϊνη Μ.Β ~ 28000. Παραγεται απο τα βαστεοφιλα κυτταρα του προσθιου λοβου της υποφυσης.Η εκριση της TSH(thyroid stimulating hormone) ρυθμιζεται απο τον υποθαλικο παραγοντα TRH(Thyrotropin Releasing Hormone) και της παλλινδρομης ρυθμισης (Feed-back) της σταθμης των κυκλοφορουντων θυρεοειδικων ορμονων.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Η ημερησια παραγωγη TSH ειναι περιπου 50-250 μU.Στο αιμα βρισκεται σε μικρη πυκνοτητα (7-13 mU/100ml) εντος του πλασματος.Χρονος ημισειας ζωης 40-90 λεπτα με αγνωστο τροπο μεταβολισμου.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ :Διεγειρει τον θυρεοειδη για παραγωγη και εκκριση των θυρεοειδικων ορμονων.Ορισμενες μεταβολες στο θυρεοειδη παρατηρουνται μεσα σε λιγα λεπτα ενω αλλες σε 24-48 ωρες.Αυξανει την προσληψη ιωδιου απο το θυροειδη.Αυξανει την αιματωση και το μεγεθος του θυρεοειδους.Εξωθυρεοειδικως εχει λιπολυτικη δραση.
ΑΥΞΗΣΗ :Υπερλειτουργια της υποφυσεως.Πρωτοπαθης υπερθυρεοειδισμος.
ΕΛΛΑΤΩΣΗ :Τοξικο αδενωμα,Δευτεροπαθης (υποφυσιογενης) υποθυρεοειδισμος,Υπερθυρεοειδισμος.


Ο προσδιορισμος της TSH μας πληροφορει για τη λειτουργια της υποφυσης.Επισης μας βοηθα στον ελεγχο της θεραπειας του υπο- και υπερθυρεοειδισμου,της αποτελεσματικοτητας της θεραπειας της βρογχοκηλης και του καρκινου του θυρεοειδους μετα θυρεοειδεκτομη.
 
4. TRH - Test
ΕΚΚΡΙΣΗ :  Η TRH (Thyrotropin-Releasing-Hormone) εκκρινεται απο τον υποθαλαμο.Ειναι      πεπτιδιο με μικρο μοριακο βαρος.Ειναι ο πρωτος υποθαλαμικος παραγοντας που παραχθηκε συνθετικα.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ:  Η εκκριση της TRH δεν παρουσιαζει διακυμανσεις κατα το 24ωρο,ουτε επηρεαζεται απο ερεθισματα που διεγειρουν την εκκριση αλλων ορμονων(πχ υπογλυκαιμια,πυρετογονα κλπ)
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ: Η TRH προκαλει την εκκριση TSH απο την υποφυση.Δεν επηρεαζει αντιθετα (με αμεσο τροπο) το επιπεδο των θυρεοειδικων ορμονων (Τ3 καιΤ4) στο αιμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ TRH-Test : Χορηγουμε ενδοφλεβιως συνθετικη TRH 200-500 μg(η χορηγηση μπορει να γινει και peros). Μετραμε την σταθμη της TSH στον ορο: πριν την χορηγηση  (χρονος 0),30 λεπτα και 60 λεπτα μετα τη χορηγηση TRH.  
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Φυσιολογικα:η χορηγηση 200-500 μg TRH προκαλει εντος 20- 30 λεπτων αυξηση της TSH του αιματος 5 και 10 φορες περισσοτερο.Οι Τ3 και Τ4 δεν επηρεαζονται.
Πρωτοπαθης Υποθυρεοειδισμος: (μετα θυρεοειδεκτομη,θεραπεια με Ι,θυρεοειδιτιδες).Τα επιπεδα της TSH ειναι υψηλα   στο αιμα και μετα το TRH-Test εχουμε αυξηση των τιμων της TSH.
Δευτεροπαθης Υποθυρεοειδισμος (υπολειτουργια της υποφυσεως):
Τα επιπεδα της TSH ειναι πολυ χαμηλα και δεν παρατηρειται αλλαγη των τιμων της μετα την χορηγηση  TRH.
Υπερθυρεοειδισμος-Τοξικο αδενωμα:
Οι τιμες της ΤSH ειναι   χαμηλες και δεν αλλαζουν ή αυξανουν λιγο μετα τη χορηγηση   TRH.


5.  Αυτοανοσολογικες  Εξετασεις
          5.1    ΑΝΤΙΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ (ΑΘΑ)
     Μικροσωμικο-Μ   Θυρεοσφαιρινης-Τ
Eχει παρατηρηθει οτι σε φλεγμωνοδεις παθησεις του θυρεοειδους   (θυρεοειδιτιδες) παραγονται αυτοαντισωματα εναντιον ουσιων του      θυρεοειδους που δρουν σαν αντιγονα.Αντισωματα εναντιον δυο απο     αυτες τις ουσιες που ονομαζονται, αντιγονο Τ-θυρεοσφαιρινης και Μ-μικροσωμικο αντιγονο,ειναι σημαντικα για διαγνωστικους λογους.
Τα αντισωματα Τ και Μ ανιχνευονται στο αιμα των ασθενων.
Η συγχρονη ονομασια των μικροσωμικων αντισωματων ειναι
TPOAB(ThyroidPeroxidaseAutoandibodies),αντισωματα κατα της ΘυρεοειδικηςΥπεροξειδασης.
ΑΡΧΗ ΤΟΥ TEST
Το μικροσωμικο αντιγονο καθαριζεται και απομονωνεται απο ανθρωπινους θυρεοτοξικους θυρεοειδεις με φυγοκεντρηση σε υψηλη ταχυτητα.Κατοπιν συνδεεται στην επιφανεια ερυθρων μαζι με κασσιτερικο οξυ.Ετσι μπορουν να αιμολυθουν εφ'οσον υπαρχουν τα ειδικα αντισωματα στον ορο του ασθενους.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Τα αποτελεσματα φυσιολογικα ειναι αρνητικα.
Ο συνδιασμος των 2 test Τ και Μ ανιχνευει πρακτικα ολες τις περιπτωσεις της ασθενειας του
Hasimoto και το 90% πρωτογενων μυξοιδηματων.Καλο ειναι να γινονται παραλληλα και τα 2test στις περιπτωσεις που ειναι δυσκολο να ξεχωρισουμε μια αυτοανοσο θυρεοειδιτιδα απο μια φλεγμονη αλλου τυπου.
Μια αλλη εφαρμογη ειναι η διαφορικη διαγνωση μεταξυ της θυρεοτοξικωσης και μερικων περιπτωσεων ταχυκαρδιων,αγχους,απωλειας βαρους και διαρροιων.
Στην περιπτωση εξωφθαλμου μας βοηθα στην διαγνωση,μεταξυ της εδοκρινικης αιτιολογιας και των τοπικων βλαβων.
Περιπου το 70-90% των περιπτωσεων της ασθενειας του
Graves δινει θετικα αποτελεσματα.
Επισης ο συνδιασμος των 2 Test επιτρεπει την διακριση μεταξυ της ατροφικης θυρεοειδιτιδας και του μεσου ή σοβαρου υποθυρεοειδισμου.
Θετικα αποτελεσματα και των 2test δεν μπορουν απο μονα τους να οδηγησουν στην διαγνωση του καρκινου του θυρεοειδους.

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ   ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ

Η κλινική σημασία της παρουσίας των ΑΘΑ (αντι-TG και αντι-ΤΡΟ) είναι μεγάλη, ιδίως σε άτομα νεαρής ηλικίας.
Σε μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο,βρέθηκε ότι ο σχετικός κίνδυνος να εμφανιστεί υποθυρεοειδισμός, σε διάστημα μιας 20ετίας, σε ένα άτομο με υψηλό τίτλο ΑΘΑ αυξανόταν 8 φορές στις γυναίκες και 25 φορές στους άνδρες. Όταν συνυπήρχε και υποκλινικόςυποθυρεοειδισμός, δηλαδή υψηλή τιμή TSH χωρίς παθολογική τιμή Τ3 και Τ4, ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης υποθυρεοειδισμού αυξανόταν 38 φορές στις γυναίκες και 178 φορές στους άνδρες.
Επίσης, η παρουσία αντι-ΤΡΟ αντισωμάτων σε εγκυμονούσες αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση θυρεοειδίτιδας μετά τον τοκετό.
     5.2  Αντισωματα εναντι του Υποδοχέα της
               θυρεοειδοτρόπου ορμόνης


 Ο υποδοχέας της TSH (TSH-R)
ευρίσκεται στην επιφάνεια του θυρεοειδικού κυττάρου  και
είναι υπεύθυνος για τη φυσιολογική πρόσδεση της TSH, την ενεργοποίηση του συστήματος της αδενυλικής κυκλάσης, την ενδοκυττάρια αύξηση της κυκλικής μονοφωσφορικής αδενοσίνης (cAMP) και ακολούθως την πρόσληψη ιωδίου, που θα επάγει στη συνέχεια την παραγωγή και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών.
 
    
 Αυτοαντισώματα έναντι του TSH-R.
Τα αντισώματα που συνδέονται με τον υποδοχέα της TSH (αντι-TSH-R) ειναι γνωστα ως
TRAb: TSH receptor antibodies και προσδιορίζονται με ραδιοανοσολογική μέθοδο, και διακρινονται τα αντισώματα που διεγείρουν τον υποδοχέα της TSH (TSAb: thyroid stimulating antibodies) ή τον αναστέλλουν (TBAb: thyroid binding antibodies).
Τα θυρεοδιεγερτικά αντισώματα προκαλούν αύ ξηση της έκκρισης cAMP ή της πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου από τα θυρεοειδικά κύτταρα. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση υπερθυρεοειδισμού και χαρακτηρίζουν τη νόσο Graves.
Τα θυρεοανασταλτικά αντισώματα προκαλούν μείωση της έκκρισης cAMP ή της πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου και είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στο πρωτοπαθές μυξοίδημα.
               
                  ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ


      ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ  ΣΕ  ΔΡΑΣΗ


 Όσον αφορά την κλινική σημασία των TRAb, αυτά είναι παρόντα στο 70–90% των   ασθενών με νόσο Graves.
Οι ασθενείς με νόσο Graves και θετικά TRAb έχουν κατά κανόνα βαρύτερη κλινική εικόνα    από τους οροαρνητικούς. Αυτό προκύπτει από τις υψηλότερες τιμές ολικής θυροξίνης και των ελεύθερων κλασμάτων θυροξίνης και τριιωδοθυρονίνης, τη μεγαλύτερη πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου και το μεγαλύτερο όγκο του θυρεοειδούς αδένα, που παρατηρούνται σε αυτή την ομάδα.
Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα μεθιμαζόλη και προπυλθειουρακίλη,μειώνουν κατά 53–72% τα επίπεδα των TRAb στον ορό ασθενών με νόσο Graves μετά από ενός έτους θεραπεία.
Τα
ΤRΑb εχουν επισης σημασια στην προγνωση για την υποτροπη ή οχι του υπερθυρεοειδισμου,μετα την θεραπεια.
Είναι, τέλος, δυνατό τα θυρεοδιεγερτικά και τα θυρεοανασταλτικά αντισώματα να συνυπάρχουν σε έναν ασθενή. Στην περίπτωση αυτή,όποιος από τους δύο πληθυσμούς αντισωμάτων υπερτερεί, δίνει και την ανάλογη κλινική εικόνα υπερθυρεοειδισμού ή υποθυρεοειδισμού.
6.  ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΙ   ΔΕΙΚΤΕΣ

          6.1  ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗ  Tg
           
 Η θυρεοσφαιρίνη (TG) είναι μια ομοδιμερής γλυκοπρωτεΐνη πλουσια   σε Ι, η οποία   συντίθεται από τα κύτταρα των σφαιρικών θυλακίων του θυρεοειδούς και εκκρίνεται   στον αυλό, όπου και συνιστά το κύριο συστατικό του κολλοειδούς.
Ο ρόλος της είναι αποφασιστικός στη θυρεοειδική λειτουργία, αφού χρησιμεύει για τη   σύνθεση και την αποθήκευση των ορμονών του αδένα, λειτουργεί δηλαδή ως   θυρεοειδική προορμόνη.
Στο μόριό της παράγονται, μετά από ιωδίωση και σύζευξη συγκεκριμένων  ορμονογόνων καταλοίπων της τυροσίνης, η θυροξίνη (Τ4)  και η  τριιωδοθυρονίνη (Τ3).
Οι αντιδράσεις αυτές καταλύονται από την ΤΡΟ.

 Το γονίδιο που κωδικοποιεί για την TG κλωνοποιήθηκε και αναλύθηκε στα  μέσα της δεκαετίας του ΄80. Στον άνθρωπο, το γονίδιο της TG υπάρχει    σε ένα μόνο αντίγραφο ανά απλοειδές γονιδίωμα εντοπισμένο στο χρωμόσωμα 8. Το γονίδιο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα γονίδια που έχουν χαρακτηριστεί, αφού το μέγεθός του φθάνει τα 300.000 ζεύγη  βάσεων και περιλαμβάνει τουλάχιστον 37 εξώνια.2 Η πρωτοταγής δομή     της TG έχει γίνει γνωστή από τη μελέτη της αλληλουχίας του mRNA μέσω  των αντίστοιχων cDNA.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ


             ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΙ  ΔΕΙΚΤΕΣ
                ΤΟ  ΚΛΕΙΔΙ   ?
      
Ψηλη τιμη της Θυρεοσφαιρινης στον ορο,ειναι ενδεικτικη για Θυρεοειδικα καρκινωματα.
Η μεθοδος ειναι ιδιαιτερα χρησιμη για την διαπιστωση μεταστασεων σε αρρωστους,μετα Θυρεοειδεκτομη.
Η διαγνωστικη της αξια σε μη χειρουργημενους ειναι μικρη,γιατι ψηλες τιμες παρατηρουνται και σε καλοηθη Θυρεοειδικα αδενωματα και στις περισσοτερες περιπτωσεις μη τοξικης βρογχοκηλης.
Η Θυρεοσφαιρινη αυξανει και μετα απο παρακεντηση του Θυρεοειδους με λεπτη βελονη.
          6.2  ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ   CT
   ΕΚΚΡΙΣΗ :
Η καλσιτονινη εκκρινεται απο τα κυτταρα C ή παραθυλακιωδη κυτταρα του Θυρεοειδους.
 
 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ :
Αποτελειται απο 32 αμινοξεα.Η εκκριση της ειναι μικρη και συνεχης.Ερεθισμα προς εκκριση της αποτελει η αυξηση του ασβεστιου του αιματος.Η καλσιτονινη εξαφανιζεται ταχεως απο την κυκλοφορια.Ο χρονος ημισειας ζωης ειναι 4-12min.Ο τοπος και ο τροπος αποικοδομησεως δεν εχουν διευκρινιστει.
 
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ :
Η καλσιτονινη προκαλει αναστολη των εξεργασιων καταστροφης των οστων με αποτελεσμα την ελλατωμενη απελευθερωση ασβεστιου και υδροξυπρολινης εκ των οστων,την υπερισχυση της οστεοσυνθεσεως,την αυξημενη εναποθεση ασβεστιου στο νεοσχηματιζομενο οστο και τελικως την πτωση της σταθμης του ασβεστιου και του φωσφορου του αιματος.Η καλσιτονινη ανταγωνιζεται τη δραση της παραθορμονης.
RIA   LAB

 ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
  
ΑΥΞΗΣΗ:Αυξημενες τιμες εχουμε στο μυελοειδες καρκινωμα του θυρεοειδους.
Αυξημενες τιμες καλσιτονινης μπορει να εχουμε σε υπερασβεστιαιμια.
Επισης παραγοντες οπως η γλυκαζονη,γαστρινη,χολοκυστοκινινη και
παγκρεατοενζυμινη μπορουν να διεγειρουν την εκκριση καλσιτονινης.
Ακομη ο καρκινος των πνευμονων μπορει να παραγει καλσιτονινη,ενω υψηλες τιμες εχουν παρατηρηθει και σε καρκινο του μαστου.
Αυξημενες τιμες εχουμε στο 62% των ασθενων με βρογχογενες καρκινωμα.
Τελος αυξημενες τιμες καλσιτονινης εχουμε και σε οξεια μυελογενη λευχαιμια.
Ενδειξη θυρεοειδεκτομης ειναι η υπερλειτουργια ή ο ογκος των κυτταρων-C.
  
ΕΛΛΑΤΩΣΗ:Σε ολικη θυρεοειδεκτομη
     6.3 ΚΑΡΚΙΝΟΕΜΡΥΪΚΟ  ΑΝΤΙΓΟΝΟ    CEA
    Το CEA αναγνωρισθηκε το1965 απο τους Gold και Freedman.
Ειναι γλυκοπρωτεϊνη Μ.Β.200.000 περιπου διαλυτη σε υπερχλωρικο οξυ.
Το μοριο του αποτελειται απο 45% πρωτεϊνες και 55% υδατανθρακες.
Απο τις διαφορες τεχνικες για τη μετρηση του αυτες που χρησιμοποιουν μονοκλωνικα αντισωματα εχουν μεγαλυτερη ευαισθησια και ειδικοτερα (δεν εμφανιζουν cross-reaction με το NCA).
Το CEAανευρισκεται σε καρκινους του γαστρεντερικου σωληνα(κολον,ορθο,παγκρεας,στομαχο) και των μεταστασεων τους,οπως επισης και σε αλλους τυπους καρκινων μαστου,πνευμονων,θυρεοειδους κλπ).
Το CEA ανευρισκεται επισης σε εμβρυικο κολικο βλεννογονο και σε μικρες ποσοτητες σε φυσιολογικο κολικο βλεννογονο ενηλικων.Αυτη η ελλειψη ειδικοτητας παρουσιαζεται με την αυξηση των επιπεδων του CEA σε καλοηθεις φλεγμονωδεις παθησεις του πεπτικου οπως επισης και σε παθησεις του ηπατοχολικου συστηματος.


ΚΛΙΝΙΚΗ  ΣΗΜΑΣΙΑ:ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ       Ειναι μεγαλη για τους καρκινους του παχεος εντερου και του ορθου.
 Βοηθαει στη σταδιοποιηση και την προγνωση με ειδικη σημασια σε σχεση με τα 2 τελευταια σταδια της Dukes ταξινομησης.
Επιτρεπει την εκτιμηση της θεραπευτικης ανταποκρισης με την παρακολουθηση της μειωσης των επιπεδων   CEA.
Παρουσιαζει ενα αναντιρρητο ενδιαφερον στην επαναληψη μιας διαγνωσης και την αποφαση για την αναγκαιοτητα  για μια γρηγορη δευτερη επεμβαση οπως αναφερεται σε πολλες μελετες.
Στον τομεα του καρκινου του μαστου και του πνευμονα τα επιπεδα του   CEA σχετιζονται με την εξαπλωση  των  μεταστασεων και οι αλλαγες του θεωρουνται χρησιμες για την εκτιμηση της θεραπευτικης απαντησης.
 Η συσχετιση του
CEA με την Καλσιτονινη βοηθαει στη διαγνωση του μυελοειδους καρκινου    του   θυρεοειδους  και την παρακολουθηση των υποτροπων του.
Τελος,αλλες  IN  VITRO  εξετασεις,οπως RT3U,FTI,SHBG κλπ. ειναι μικροτερης διαγνωστικης σημασιας για την εκτιμηση της λειτουργιας του Θυρεοειδους και την προγνωση των διαφορων παθησεων του.